sestdiena, 2010. gada 17. jūlijs

Ar laivu pa Abavu.

Kā jau mūsu idejai pienāktos, tā radās nejauši un rīcība sekoja ļoti drīzi pēc tam. 

Braucam laivot nedēļas nogalē! Braucam! :)

9. - 10.07.2010
No Didža mājām savācam laivu, telti un visu, visu citu un braucam uz Tukumu. Tur paliekam pa nakti, nākamajā dienā ekskursija pa Tukumu, ēdot garšīgo Viljas saldējumu un Kvazi picu. Un pēcpusdienā mana māsa aizved mūs līdz Pūrei. Šeit mēs sāksim laivot!

Izbrienam cauri pļavai un brīdī, kad zāles sniedzas mums pāri galvai, esam atnākuši līdz upei. Paejamies uz priekšu, lai atrastu labu iekāpšanas vietu un Didzis sāk pumpēt laivu. Visu sagatavojam un aidā pie airiem! 

Uhh.. kāds prieks man bij! Ja godīgi - pirmo reizi laivoju.. Un, un, un - tik forši! Ūdentiņš silts, pilns ar zilajām spārēm, kas lidinās visapkārt un reibina tev galvu. Nu tik forši! :) Un miers un klusums visapkārt.. Mmm..

Un vakara saulīte ir tik jauka.. Mīļākais laiks vasarā šķiet ir tieši vakari, kad nav vairs tik karsts, bet vēl ir gaišs. Iedvesmojoši! :)

Daudzi izbrīnījās, kad teicām, ka sākām laivot no Pūres, jo liekas, ka tur tikai grāvis. Un grāvi mums arī vajadzēja! Jo interesanti ir redzēt kā upe izveidojas un kā plūst ne nu gluži no pirmsākuma, bet tuvāk tam gan! Un bija jauki ka bijām vienīgie laivotāji tovakar. 

Pabraucām uz priekšu kādas 2 stundas varbūt vai vairāk un atradām lielisku vietu, kur pārnakšņot.

Šeit mēs kāpām augšā un vēl vakarā peldējāmies. Uzcēlām sev telti un drīz vien jau devāmies pie miera. 

Bet pirms iet gulēt, tvēru saules pēdējos starus..

No rīta dzirdam, ka pie mūsu apmetnes piebrauc mašīna. Bet tā kā mūs neviens netraucē, guļam tālāk. Kad esam piemodušies, ēdam brokastis un saldajā biju sagādājusi arī kādu meža zemeni.. 

Kad sākām jau vākt savas mantas, parādījās mašīnas šoferītis. Vīrietis, kas kādam noteikti jau ir vectēvs un kas atbraucis uz rīta copi. Sasveicināmies. Atbildām, ka sākām laivot jau no Pūres un viņš savukārt atbild, ka neko diži nav noķeris. Vienu asari, kuru tāpat ir apžēlojies un iemetis atpakaļ upē. 
Lai veicas-, vēl nosauc viņš un mēs. 

Laivojam tālāk! 

Airējoties ir ko uzmanīties, jo upe samērā aizaugusi. Un kulmināciju tas sasniedz šajā brīdī:

Vienā brīdī vienkārši apstājāmies, jo nevar saprast kur tālāk. Sekojam straumei un līdz ar to braucam cauri džungļiem! Trakums kaut kāds! Pamatīgi izsmejamies, bet pēc tam nav jauki, jo visa laiva pilna ar maziem knišļiem, no kuriem gribas tikt vaļā. 

Diena ir karsta. Ļoti. Un tāpēc varbūt nebija vairs tik jauki kā iepriekšējā vakarā. 

Karstums atstāj savas pēdas arī uz kukaiņiem. Spāres dikti nāca ciemos pie mums. Un nelidoja prom, pat kad roku vicina. :D

Kad bijām sasnieguši Kandavu, upe meta līkumu līkumus. Un tad gar krastiem varēja vērot dzīvību. I atpūtniekus, kas atbraukuši papeldēt, i citus laivotājus. Pārsvarā gan bija kanoe laivas, kuras man ar kādreiz gribētos pamēģināt, kamēr Didzis spurojas pretim, sakot, ka tās pārāk ātras un nevar tik labi izbaudīt dabu. :) Var jau būt.. 

Pa dienas vidu baigi izkarsējāmies. Es vēl vairāk sabrūnēju, kamēr Didzis apsārtināja savu vēderu. Nabadziņš.. 

Uz vakarpusi bijām tikuši cauri Kandavai un bija skaidrs, ka šovakar Sabili mums nesasniegt, bet ir labi kā ir. Gala punkts mums bija atpūtas centrs Plosti, kas ir pa vidu starp Kandavu un Sabili. Sazvanījos ar savu māsu un sēdāmies šosejas malā, lai gaidītu, kad viņa atbrauks. 

Tāds lūk īsumā bija mūsu ceļojums pa Abavu. Izmēģiniet jūs ar! :)

Pa pa! - līdz nākamajam piedzīvojumam!

ceturtdiena, 2010. gada 15. jūlijs

Venēcija etc. Mājupceļš.

Iepriekš:

Venēcija etc. Budapešta.


Nezinu vai šis būs pēdējais stāsts, bet tas ko atlicis izstāstīt - ir mūsu mājupceļš. :).

01.07.2010
No rīta apēdām pēdējos ķiršus un devāmies uz nelielo šoseju stopēt. Pa ceļam Didzis blakus esošajās mājās palūdza uzpildīt mūsu ūdens krājumus un protams, sieviete neatteica. Ar ūdeni ikviens padalīsies. :)
Sākam stopēt un drīz vien piestāj vīrietis, kas saka, ka viņš brauc aptuveni uz Slovākijas pusi. Nu, ko darīsim? Riskēsim un sēžamies iekšā. Brauciens bija ļoti patīkams, jo braucām paralēli Donavai. Nonākam pilsētā Szob, kas it kā ir netālu no robežas, bet šoseja tālāk iet līkumu līkumiem. Kafejnīcā, kur ēdām saldējumu, piestāja viens treileris un Didzis palūdza apskatīt karti. Apstiprinājās doma, ka jābrauc būs vien atpakaļ uz Vác, vēl jo vairāk tāpēc, ka neviens nepiestāj stopējot robežas virzienā. 

Nedaudz saskumuši sākam stopēt atpakaļ. Bet ilgi mums nav jāgaida, jo drīz vien piestāj mašīnīte ar labā angļu valodā runājošu vīrieti. Pēc tālākām sarunām uzzinām, ka viņš ir farmaceits. Manu profesiju es noklusēju, jo biju pārāk piekususi šķiet, lai runātu. Nokļūstam pie apļa netālu no Vác un sākam skatīt, kur stopēt tālāk. Pa ceļam ieraugām augļu stendu un tur nopērkam persikus un meloni (jo arbūzs pārāk liels) un zem tilta gardi paēdam. 

Tālāk kāpjam virs tilta un ejam uz priekšu, lai atrastu labu stopēšanas vietu. Atrodam autobusa pieturu, bet mīnuss tai ir tāds, ka tā atrodas līkumā. Ui, cilvēki, kā mēs tur izkarsējāmies!! Gaidījām ilgi un par cik īsti nebija neviena B plāna, tad stāvējām tur līdz mūs paņēma. Un kas pats smieklīgākais - uzreiz apstājās 2as mašīnas. Mēs - wtf?! Skrienam pie tās, kas pēdējā apstājās un pirmā jau lēni sāka braukt tālāk. Galīgi aizmirsās pateikt tai paldies, bet bijām pārāk apmulsuši.. :D Mašīnā, kurā kāpām iekšā sēž interesants čalis. Brauca viņš kā dulls, bet tikām līdz pat pašai Slovākijas robežai, pilsētai Šahy. 

Tur nedaudz atpūšamies benzīntankā, paēdam un sākam stopēt tālāk. Pēc īsa brītiņa piestāj 2as meitenes, kas sakās pavedam mūs uz priekšu kādus 5 km. Ok.. kāpjam iekšā. Izlaiž mūs pie autobusa pieturas un šeit iestrēgstam uz kādām 2-3 stundām neciešamā karstumā. Tas bija traki. Patiešām. Kad vairs nevarēju izturēt karstumu - gāju atgulties  uz soliņa paēnā, bet ne pārāk ilgi, lai nemaldinātu šoferīšus, ka Didzis ir viens. 

Pēc lielām mocībām piestāj viena fūre. Didzis aiziet runāties. Fūre aizbrauc un Didzis stāsta, ka šī šofera kolēģis mūs varētu paņemt līdz pašai Polijai. Jeij! Bet jāuzgaidot kādas 15 min. 
Gaidījām kādas 25 minūtes, manuprāt.. vai pat vairāk. Un beidzot atkal piestāj viena poļu fūre. Priecīgi kāpjam augšā ar visām savām mantām un apmulstām, kad ieraugām tikai vienu krēslu, kur sēdēt. Protams, tas viss ir ok un laižam! Jeij!

Mašīnā ir patīkami vēsi, sēdēšana gan nav ērta, bet tas nekas. Šoferītis runā tikai poliski, tāpēc sarunas tādas ne visai. Viņš īsti nebrauc uz Krakovas pusi, bet cauri Čehijai nelielu gabaliņu, tāpēc piekrītam braukt viņam līdzi, nevis kāpt ārā kaut kur pusceļā. 
Ui, šī brauciena daļa bija traka! Pirmkārt, jau šoferītis bija galīgi traks braukšanas ziņā. Pa šaurajām ielām augšā, lejā kalnā - bija ko drebēt, nenoliegšu. Bet tas varbūt tāpēc, ka tā riktīgi pirmo reizi kā pasažieris sēdēju iekšā fūrē. Nepierasti vienkārši. Un avāriju nebija nekādu. :)

Viens mulsinošs brīdis bija, kad viņš sāk mums kaut ko dikti centīgi ieskaidrot. Poliski. Lai gan ir poļu valodai līdzība ar krievu valodu - neko nesaprotam. Didzis tik saka - ņirazumeju. Viņš stāsta vēlreiz un šoreiz ar rokām plātoties un rādot kaut ko uz leju Didzim. Didzis pieliecas un polis noliec viņu vēl zemāk  un man norāda uz drošības jostu. Tagad saprotam - vienā brīdī varētu būt policija, tāpēc Didzim jānoslēpjas un man jāpiesprādzējas krēslā simulējot, ka esam tikai 1 pasažieris. Pa starpām vairākiem skaidrojumiem polis biku arī palamājas uz Didzi. :D Un Didzi - ja vēlies, lai arī citi lasa šo vārdu - ieraksti komentārā. ;)

Neticam savai veiksmei, ka vienā dienā esam tikuši ārā no Ungārijas, cauri visai Slovākijai un tagad esam Polijā. Vēl pa ceļam iebraucot Čehijā. :D Izkāpuši no mašīnas esam pārguruši. Man dibentiņš galīgi pārmocīts, bet bija tā vērts izturēt. :)
Esam nonākuši pilsētā Cieszyn, Polijā. Šeit papilnam ar fūrēm, bet kaut kā vairs galīgi neprasās stopēt. Ejam pāri robežai un pa ceļam mums uzsauc 2 lietuviešu fūru šoferīši (jo ieraudzīja mūsu plakātu ar Latvijas karodziņu) un piedāvā rīt 6 no rīta aizvest līdz pat Šauļiem. Ja viņi būtu piedāvājuši braukt tūliņ, droši vien piekristu, bet mēs atsakāmies un ejam uz priekšu. 

Biku paejoties uz priekšu, nonākam pilsētā. Apprasāmies vienai meitenei ar ļoti labu angļu valodu par autobusiem un vilcieniem. Viņa norāda mums virzienu un ejam. Vispirms ejam iečekot vilcienu un liekas, ka esam iekūlušies kaut kādā pamatīgā bedrē. 
(Bilde aizgūta no googles.)
Vai šī stacija maz funkcionē? Ļoti minimāli un ne priekš mūsu vajadzībām. Tāpēc ejam uz autoostu. Kaut kā apmulstam iekš visiem sarakstiem un tāpēc lūdzu palīdzību vienai meitenei. Gribējām noķert kādu autobusu uz Krakovu vai Katovici, bet nepaspējām. Tāpēc meitene iesaka braukt uz Bielsko-Biała, kas ir lielāka pilsēta un tur esot laba dzelzsceļa stacija. Sacīts darīts. Kamēr vēl gaidām, ejam nopirkt kebabus un patiešām izsalkuši, sākam ēst. Drīz atnāk autobuss un braucam! 

Ceļā paiet nepilna stunda un pilsētā nonākam jau mijkrēslī. Vienai sievietei Didzis paprasa ceļu uz vilcienu staciju un tur tad arī ejam. Kā mums veicas.. No šejienes ar nakts vilcienu varam nokļūt Varšavā un pēc tam uz Suwalkiem. Līdzīgi kā braucienā no Prāgas. Nopērkam biļetes (es dabūju arī atlaidi, jo esmu jaunāka par 26) un ejam uz vilcienu. Ieņemam kupeju, kur vēl tikai 2 cilvēki ir un drīz jau sākam braukt. Līdz Katovicei varējām labi pagulēt, bet pēc tam vilcienu ieņēma cilvēku bari un mūsu kupeja bija pilna. Ērtā gulēšana beidzās. 

02.07.2010
Pagāja 5 stundas un esam Varšavā. Tad gaidām 3 stundas līdz nākamajam vilcienam, guļot un spēlējot kārtis uzgaidāmajā zālē. Šeit drīkst uzturēties tikai pasažieri, kuri var uzrādīt biļetes, tāpēc drīz vien guļošos klaidoņus izgaiņā stacijas apsargs. 
3 stundas paiet un braucam uz Suwalkiem! Atkal jau 5 stundas ceļā un esam galapunktā. Dežavū! - jo mērots šis ceļš jau iepriekš. :)

Aizejam paēst McDonaldā, nedaudz pastaigāt pa veikaliem iekš tirdzniecības centra un tad jau sākam stopēt. Negājām tik tālu uz priekšu kā iepriekšējā braucienā un apstājāmies pirms autobusa pieturas. Un labi, ka tā. Pēc kādas pusstundiņas apstājas viens vīrietis un braucam līdz Marijampolei, Lietuvā. Braucot uz priekšu redzam, ka mums ir bijusi pamatīga konkurence, tāpēc labi, ka sākām stopēt pirms viņiem. Biku negodīgi, bet lai jau.. 

Veiksmīgi nonākam Marijampolē un atsākam stopēt. Cik veiksmīgi un ātri stopēšana todien sākās, tik ātri tā arī beidzās. Kādas 2 stundas nepārspīlējot mūs neviens neņēma.. Pat garāmbraucošās latviešu mašīnītes. Ehh.. ku nejauki. Vairākas reizes mainījām savu stopēšanas vietu, ejot uz priekšu un pat satikām vēl 2us latviešus, kas pretējā virzienā stopēja uz Spāniju. Pat viņus paņēma ātrāk kā mūs! Ehh.. 
Bet brīdī, kad Didzis izlēmis novilkt kurpi un to iztīrīt, beidzot piestāj viena lietuviešu mašīna. Jeij! Un braucam līdz Kauņai. 

Es sēdēju priekšā, jo krievu valoda man labāka. Vīrietis esot bijis Krievijā, lai lēto dīzeli pirktu un uz robežas pavadījis 24 stundas, tāpēc tāds miegains esot. Saprotu, ka man ar viņu jārunā un tad nu arī cenšos, cik nu var. Līdz Kauņai. 
Viņš mūs izlaiž ārā uz šosejas, lai tālāk varam stopēt. Pagājuši uz priekšu Didzis atrod vietu, kur kādā iepriekšējā ceļojumā bija stopējis un saka, ka šī ir laba vieta, tāpēc te arī paliekam. 

Lāsts vai kaut kas tamlīdzīgs, bet arī šeit mūs neviens negrib ņemt. Aiz lielā izmisuma sāku māt garāmbraucošajām mašīnām ar Didža cepurīti, kas visu ceļojuma laiku mani glāba no karstuma un gandrīz katrs vismaz pasmaida, kad garām brauc. :) Piestāj viena mašīna, kuras šoferītis saka, ka var kādu nelielu gabaliņu uz priekšu pavest, bet Didzis tomēr izvēlas palikt tepat. 

Pēc šīs mašīnas paiet vēl labs laiciņš un tad manām, ka viena fūre grib piestāt, bet viņa kaut kā ļoti bīstami tuvojas un laikam neredz, ka no labās joslas vēl viena mašīna brauc. Tā sāk pīpināt un fūre biku atkāpjas, lai apstātos tālāk uz priekšu. Priecīgi skrienam uz turieni un šī mašīna mūs līdz pat Latvijai var aizvest! Jeij!

Runāšanās atkal minimāla, jo ir valodas barjera un laika gaitā saprotam, ka vīrietis ir no Igaunijas. Braucam, braucam un priekšā redzam igauņu meitenes - stopētājas, kas agrāk jau pie Marijampoles stopēja. Un igaunis to ierauga un sāk piebremzēt nedaudz. Šķiet uz brīdi viņam pavīdēja doma, ka varētu viņas paņemt un mūs izlaist par cik viņas ir viņa tautietes. Bet viņš pārdomā un brauc tālāk nosakot, ka gan jau kāds cits viņas paņems. Pffū.. tas tik būtu bijis interesanti. 

Šoferītis tāds jauks. Pat apstājas vienā vietā, lai mums iedotu halvu paēst. Tik žēl, ka tai jau bija notecējis termiņš un bija rūgta kā vērmeles. Jack! 
Turpinām braukt un priekšā manām planējam izpletni, kur šķiet cilvēkam uz muguras ir mazs motoriņš un tad nu viņš ilgi un dikti lidinās pa gaisu. Tas ir atstājis ietekmi arī uz braucošajām mašīnām.. gan jau ka aizskatījās šoferīši un bija notikusi avārija. Bet šķiet neviens nebija cietis. 

Un tā nu pēc pāris stundu brauciena esam pie Rīgas apvedceļa un lūdzam, lai mūs izlaiž, jo mašīna tālāk dosies uz Salaspils pusi un tālāk uz Igauniju. Sirsnīgi pateicamies par atvešanu un gaidām, kad mums pakaļ atbrauks Didža mamma. Necik daudz nevajag gaidīt un sasveicinājušies braucam mājās. Mūsu ceļojums ir beidzies un laimīgi esam izbraukuši cauri pusEiropai! 

Kilometru kilometri ir nostaigāti un tas ir atstājis savas pēdas. Precīzāk - mūsu sandales ir atstājušas šīs pēdas.

Bilde ir uzņemta pāris dienas atpakaļ pēc mūsu laivošanas Abavā un tāpēc kājas ir paspējušas pabrūnēt, bet kad tikko bijām atbraukuši - visi smējās par mums kā kutināti. 
Nu ko lai saka - esam īsti ceļotāji ar ceļotāju iedegumu. :)

Paldies visiem, kas par mums turēja īkšķus un lasīja šos ceļojuma aprakstus. Tikai pateicoties jūsu vēlmei tie tapa! :) 
Pa pa! - līdz nākamajam piedzīvojumam!
Un šķiet ilgi nebūs jāgaida. Gaidiet stāstu par laivošanu iekš Abavas! :)

trešdiena, 2010. gada 14. jūlijs

Venēcija etc. Budapešta.

Iepriekš:
Venēcija etc. Pa Ungāriju. Balatona ezers.

Piedodiet, bet šajā un turpmākajos stāstos vairs nebūs mūsu bilžu, jo Didža aparāts sāka pamatīgi niķoties lielajā karstumā. Bet, lai nebūtu pilnīgi sauss teksts - aizlienēšu kādu bildi no googles. ;) 

30.06.2010
No rīta pamodušies, paēdām nelielas brokastis, noskalojāmies dušā un sapakojām mantas. Sanāca biku uzkavēties pie reģistratūras, jo ar karti tieši todien nevar norēķināties. Nobijāmies, ka tagad jāiet atpakaļ 5 km uz centru, bet mūs izglāba turpat netālu esošais bankomāts. Noslēguši rēķinu, ejam uz šoseju stopēt. Pff.. vai tad duša no rīta kaut ko līdzēja? Nepagāja pat pusstunda un jau atkal esam pamatīgi sakarsuši!

Pie mums apstājas viens vīrietis, kas saka, ka aizvedīs mūs līdz autobānim. Braucam! Pēc pāris minūtēm esam tur un biku pagājuši uz priekšu, sākam stopēt. Bet nav tā labākā vieta stopēšanai un plus vēl lielais karstums mūs drīz vien aizdzen uz mazāku ceļu. Tur pēc neilgas stopēšanas apstājas meitene sarkanā - kā oga viņa bija! Viņa mūs uz Budapeštu nevar aizvest, bet uz citu pilsētu gan. Uz Kecskemét. Protams mums kartes nav pa rokai un tāpēc sakām - jā, braucam! Vēl jo vairāk tāpēc, ka tur esot vilciens, ar ko mierīgi uz Budapeštu varam aizbraukt. Braucam, braucam, bet sāk šķist, ka brauciens būs ilgāks nekā domājām. It kā dažbrīd domājam, ka varētu kāpt ārā un atsākt stopēt, bet - eh, nu labi.. ļausimies straumei! Un izpētījām Ungāriju vēl mazdrusciņ. :) 

Šeit mūsu tās dienas ceļojumkarte:
Galīgi ne pa ceļam uz Budapeštu, vai ne? :D
Mašīnīte tāda paveca un tāpēc vienīgā ventilācija ir priekšā atvērtie abi logi.. Uhh, kā mani sapūta! Bet bez tā būtu izcepusies.. 
Pēc nepilnām 2 stundām esam meitenes pilsētā un viņa mūs izlaiž pie pašas stacijas. Izstaipām kājas un ejam pirkt biļetes. Pēc saraksta it kā esam nokavējuši vienu vilcienu, bet īstenībā nē - tas kavējas. Tāpēc iznākuši uz platformas mums tieši piebrauc vajadzīgais vilciens. :) Kāpjam iekšā un uz Budapeštu! 

Tur nonākam jau nedaudz piekusuši no ceļošanas. Vismaz es.. Bet Didzis tik uz priekšu iekšā Budapeštā, kura jau pirms pāris gadiem izstaigāta krustu šķērsu. Tagad viņš man rādīs savas iemīļotākās vietas. Bet pirms tam - paēst, lūdzu. 

Pa ceļam uz pirmo apskates objektu, ieejam kādā vietējā kafejnīcā un paēdam frī kartupeļus ar karbonādēm. Vieta tāda inčīgi dīvaina un arī tās īpašnieks, kurš pašās beigās vai nu tīši, vai netīši gribēja biku mūs apšmaukt ar naudiņām. Bet mēs laipni palūdzām mūsu atlikumu, kuru arī dabūjām un gājām prom. Interesanti gan..

Tālāk mūsu ceļš ved kalnā un apskatām Budapeštas panorāmu. Pēc tam pa mazām ieliņām sākam meklēt vienu muzeju, kurš ir izvietots pazemē labirinta veidā un virs tā atrodas Buda pils. Saucas Labirinth of Buda Castle un mājas lapa ir šeit.

Pēc ilgākiem meklējumiem izdodas arī atrast. Ejam iekšā un jau uzreiz ir stāvas kāpnes lejup un atsvaidzinošs aukstums no pazemes. :) Šeit atkal nevar norēķināties ar karti un tāpēc Didzis atkal pazūd uz kādu laiciņu, lai atrastu bankomātu. Atgriežas ar naudiņu un Colas pudeli rokās. Tipiski.. :D

Samaksājam un ejam iekšā. 
Vieta patiešām ir apskates vērta un izbaudām. 
Pamatu pamatā ir alas, kuras ir veidojušās pateicoties karstajiem avotiem gandrīz pusmiljonu gadu atpakaļ. Tad cilvēks sāka tās apvienot un izveidojās labirints, kuru izmantoja militāriem mērķiem. Arī aukstā kara laikā.
Tagad tajā ir izvietots muzejs, kur katrā 'koridorī' ir izvietoti eksponāti simbolizējot cilvēku vēsturi. 

Te, piemēram, ir Laika kolonnas/Zemes centrs un izcelšanās vieta:
Un to visu pavada ļoti primitīvas skaņas no nekurienes (īstenībā - no apslēptām tumbām viscaur labirintam), ūdens pilēšana no sienām un skaņa, kad tu iekāp peļķē. :D

Šis koridoris bija jo īpaši baiss:
Huņņu koridors. Šo šaušalīgo ainu vēl vairāk pastiprināja tumsa, kurā bijām iepīti. Šīs bildes ir ņemtas no muzeja mājas lapas un ir ļoti izgaismotas. Cilvēkiem, kas gāja pēc mums, jau dalīja lukturīšus.

Šī ir renesanses zāle ar vīna strūklaku vidū. Didzis jau iepriekš bija sagatavojis vienu pudeli, lai paņemtu līdzi vīnu, bet es izvairījos to dzert, jo izlasīju, ka tas nebūtu vēlams. Pie tam pati izdomāju, ka neba jau viņi te katru dienu laiž jaunu vīnu. Gan jau, ka tas pats vīns te riņķo bez apstājas un nez ko tie tūristi samet tajā.. Pff..

Un šī spokainā galva ir patiešām bailes iedvesoša. Atgādinu, ka it īpaši tumsā.

Pēc šiem vēsturiskajiem koridoriem sekoja viens, kas lika smaidīt un aplaudēt cilvēku izdomai. Tas saucās The End of The End of History (Beigu vēstures beigas?). Šeit stāsta par Homo consumus un par tā atstātajām liecībām. Šeit ir viens lielisks piemērs:

Komentāri šeit ir lieki un ceru, ka lielākā daļa no jums iebrauca šī koridora būtībā. Jā, tie ir fiktīvi eksponāti un Homo consumus - nu, kurš patulkos? Jap, cilvēks patērētājs. Bravo! :)

Ar to šis interesantais labirints nebeidzas. Tālāk seko ekspozīcija ar nosaukumu Pantheon Budapest. Tās būtība ir parādīt cilvēkiem no visas pasaules savāktus dažādus eksponātus ar seno Dievu vārdiem tādējādi radot pašiem savu Panteonu. Doma gan tur ir dziļāka, tāpēc palasiet mājas lapā paši.. :) Piebildīšu vien, ka starp objektiem ir arī 2 no Latvijas. Došu kā piemēru šo Veneru.

Un šeit neliels koncerts, kas noticis labirintā, pieņemu, ka izstādes atvēršanas brīdī:

Pamatīgi izstaigājušies pa labirintu, dodamies atpakaļ uz virszemi. Didža nākamais mērķis - vēl viens kalns. Es nedaudz protestēju, jo esmu piekususi, bet tomēr ejam. Uhh, kāds Munameģis! Kad sasniedzām augšu biju nedaudz dusmīga, bet skaistā panorāma dusmas izkliedēja. Gluži saulrietu nesagaidījuši, devāmies atkal lejā un  posāmies jau ārā no Budapeštas. Tikām līdz centram, paēdām biku, saldajā nopirkām atkal ķiršus un devāmies uz vienu no stacijām. 

Gribam doties nedaudz ārā no pilsētas, lai rīt varētu sākt stopēt. Izvēlamies mazu pilsētu ar nosaukumu Vác, kas atrodas no Budapeštas kādu gabaliņu taisni uz augšu - mājupvirzienā. :) Tur nokļūstam pēc kādas stundas ar vilcienu, zīlējot kura ir nākamā pietura, jo ārā piķa melna tumsa. Pie stacijas apjautājamies 2 puišiem par šo pilsētu un viņi mums norāda virzienu, kur labāk atrast kādu pļavu, kur nakšņot. 
Jauka pastaiga tā bija. Pilsēta tāda neliela, bet izstiepta, tāpēc nākas biku paieties. Viss kluss un mierīgs un gaišs, jo laternas gar abām pusēm ceļam. Nesteidzīgi nonākam līdz pilsētas nomalei, kur pēc neilgiem meklējumiem atrodam labu nakšņošanas vietu. Gulējām netālu no kāda telefonsakartorņa, bet miedziņš bija labu labais. :)

Pa pa!

otrdiena, 2010. gada 13. jūlijs

Venēcija etc. Pa Ungāriju. Balatona ezers.

Iepriekš:

Venēcija etc. No Slovēnijas uz Ungāriju. Piedzīvojumiem pārbagāta diena.


29.06.2010
Nakts pagāja mierīgi. Ja neskaita to, ka pie mūsu telts bija ciemiņš. Pēc visa spriežot - lapsa. Dzirdējām, kā viņa netālu kaut ko ošņā, bet nekas vairāk. Pēc brīža jau vairs nebija un turpinājām gulēt.
No rīta atklāju, ka Didzim dibenā ir iekodušas veselas 2 ērces. Pasmejos gardi par viņu un pēc iepriekšaprakstītās tehnikas, izvelku tās ārā. Pēc tam paēdam nelielas brokastis un vācam savas mantas. Jā, arī telti:

Uh, kāds stiprinieks! :)
To izdarījuši, ejam uz tuvējo šoseju un sākam stopēt ēnā iesēduši. Ja mums neveiktos, drīz būtu autobuss uz Zalaegerszeg. Un ja nemaldos, diez gan ātri mūs paņēma mašīna ar diviem pavecākiem vīriešiem iekšā. Atkal jau sarunas ļoti minimālas, taču abi izskatās ļoti pozitīvi un mūsu paņemšana ir viņiem piedzīvojums. :) Ceļojums nav ilgs, bet patīkams un drīz vien esam vajadzīgajā pilsētā, kur tālāk ceram braukt ar vilcieniem. Izpētām karti un secinām, ka jādodas uz citu mazu pilsētu Zalaszentiván, no kurienes vairāk iespēju ceļot. Nopērkam biļetes un kamēr gaidām, aizejam uz tuvējo veikalu nopirkt kaut ko ēst. Liels prieks ir, kad ieraugām, ka ir stends ar augļiem un dārzeņiem. Acīs uzreiz krīt ķirši un nopērkam 2 kg divu dažādu šķirņu. Uhh! Un veikalā atkal izvēlamies tunča konservu. :)

Laimīgi ejam atpakaļ uz staciju un kamēr gaidām vilcienu - ēdam ķiršus. :) Pēc kāda brīža atnāk vajadzīgais vilciens un mēs esam nedaudz izbrīnīti.. Tik maziņš? 2 vagoni. Un turpmākajam ceļojumam viņi atkabina arī otru vagonu nost. Pirmo reizi mūžā braucu pirmajā un pēdējā vagonā vienlaicīgi.. :D

Tālāk nopērkam biļetes uz pilsētu Nagykanizsa. Un tur jau vilciens tāds normālāks. Par cik ceļojums šeit biku ilgāks - paēdam tunčmaizītes. 

Nonākuši nākamajā pieturas punktā, ejam atkal pētīt karti. Tagad ir jāizvēlas uz kuru no stacijām, kas gar Balatonu ved, braukt mums. Izvēle krīt uz Siófok. Kamēr gaidām vilcienu, spēlējam kārtis, ēdam ķiršus un sākam rezumēt mūsu ceļojumu, lai būtu no kā pašpikot, kad rakstīšu šos aprakstus. :)

Vilciens atnāk un braucam! 
Un te nu ir jāparāda šī stāsta karte:

Kā redzat, D punkts ir mūsu tābrīža atrašanās punkts. Pēc kādas trešdaļas ceļa varēja jau dažviet saredzēt Balatona ezeru. Skaisti! Un ātrāk gribējās nokļūt mūsu galapunktā.. 
Vilcienā ir pilns ar cilvēkiem un te jau parādās aizdomas, ka Balatona ezers ungāriem ir tas pats, kas mums Jūrmala. :) 

Beidzot esam sagaidījuši mūsu pieturu un kāpjam ārā. Sekojam pāris puišiem, kas spriežot pēc izskata noteikti dodas turpat kur mēs. Un sajūta patiešām kā Jūrmalā. Pilns ar mazām un lielākām privātmājām un drīz vien nonākam līdz garai, garai ielai un vienlaicīgi nosakām - Jomas iela. :D Patiešām! Tikai izmēros 100x lielāka. Pat apmulstam ko darīt tālāk! Bet viens uzreiz ir skaidrs - mēs gribam ēst un drīz vien izvēlamies vienu kafejnīcu, kur pasūtām Havaju picu (ar ananāsiem). Un ledus tēja tā atspirdzināja..! :D

Paēduši dodamies tālāk. Mērķis būtu atrast kādu kempingu. Bet izskatās, ka visapkārt vieni vienīgi hoteļi un privātmājas. Ejam tik uz priekšu un vērojam. Bet tas, kas traucē ir nežēlīgais karstums. Neciešams! 
Vienuviet Didzis vairs neiztur un mēģina mani pierunāt iet peldēties, bet negribas kaut kā atstāt mantas pludmalē, kur pilns ar cilvēkiem. Vispirms gribas atrast to kempingu un tad - peldēties! Didzis nedaudz sadusmojas, bet mēs turpināt iet. Ieraugu vienu informācijas biroju un paprasu kur ir tuvākais kempings un meitene saka, ka ejam pareizi. Tā jāturpinot kādus 2 km. Mī un žē!! 
Ejam, ejam.. Nu neizturams karstums! Un mums vēl somas. Man ta mazā mugursoma, bet Didzim lielā ceļojumsoma. Uhh..
Vienubrīd vienkārši piebesī arī man, jo 2 km ir noieti točna un no kempinga ne vēsts. Tāpēc ejam pie krasta un atguļamies koka paēnā. Redz kur Balatons:

Pārģērbjamies un ejam peldēties! Cilvēku šeit ir daudz mazāk kā citur un visu laiku ar acīm sekojam savām mantām. Peldēties bija fooorši.. It sevišķi pēc tādas 'pastaigas'. Ūdens pie krasta tāds nedaudz netīrs, bet silts. Liekas, ka esi pie jūras, jo apakšā ir foršas smiltiņas.. Mmmm.. jauki papeldējām! 

Pēc tam sākam domāt, ko darīt tālāk. Pavīd doma, ka mēs varētu celt telti tepat, bet tas tā nedaudz šaubīgi.. Tāpēc Didzim piesaku uzmanīt mantas un pati eju izlūkos uz priekšu. Eju, eju un brīdī, kad jau vēlos padoties un iet atpakaļ, samanu caur kokiem kempingu. Priecīga eju atpakaļ. Bet kādu kilometru točna biju vēl nogājusi (un meitene teica, ka 2 km uz priekšu.. pff..). Pastāstu Didzim un savākuši mantas ejam kopā uz turieni. Un tur kempings kā jau kempings, bet kas pats galvenais - dušas ir! Uzceļam telti un ejam abi nomazgāties. Beidzot! Ui, ku salds miedziņš bija tovakar.. Netraucēja pat samērā cietā zeme (nav jau tā kā pļavās ar garu, mīkstu zāli) un skaļie itāļi mums blakus.
Šeit Didža bildes no tovakara:
Ceļotājs. 

Tur mēs dosimies nākamreiz. 
Nē, stāsts vēl turpināsies. :) Pa pa!

Turpinājums:
Venēcija etc. Budapešta.

Venēcija etc. No Slovēnijas uz Ungāriju. Piedzīvojumiem pārbagāta diena.

Iepriekš:

Venēcija etc. Horvātija, Istria pussala. Slovēnija


28.06.2010
No rīta pamostamies un skatāmies, kur esam. Pa nakti protams grūti aptvert visu apkārtni. Izrādās, ka netālu no mums ir golfa laukums.

Diena jau atkal solās būt karsta.. Paēdam brokastis, iztīrām zobus netālajā benzīntanka tualetē un esam gatavi tālāk stopēt. Stāvam, sēžam pie izejas, bet kā neviens neņem, tā neņem. Un karstums moka. Vienu brīdi samanu, ka pa atpūtas vietu staigā kaut kāda filmēšanas grupa 3 cilvēku sastāvā un šķiet intervē tālbraucēj-šoferīšus. Un brīdī, kad mēs ar Didzi sākam muļķoties, pamanu, ka arī mūs pa gabalu pafilmē. :D Abi apmulstam, bet neko - viņi mums netuvojas un labi, ka tā. :D

Pēc divām stundām piebesī  un ejam uz benzīntanka otru galu - uz iebrauktuvi. Pa ceļam samanām fūri ar latviešu numuru un šoferīti turpat. Sākam runāties (latviski! tik jocīgi..), bet viņš mūs nevar paņemt, jo bīstamu kravu pārvadā. Nonākot pie iebrauktuves skatāmies, ka mašīnām liels ātrums un apstāties arī nav kur, tāpēc drīz vien metam ar roku stopēšanai un braucam uz Ļubļanas centru ar autobusu, kur atkal pa zaķi, jo pie šofera biļetes nevar nopirkt (nu kur tik nejēdzīgi!!). Un labi, ka tā izlēmām, jo cik nu mēs paspējām pastaigāties pa centru, Ļubļana ir ļoti skaista. Maza, mājīga un jā - skaista. 

Mūsu mērķis - atrast vilcienu staciju. To arī izdodas atrast ar informācijas centra palīdzību. Tur nonākuši, sākam domāt, kur braukt tālāk. Ir it kā viens vilciens, kas ved līdz pašai Budapeštai, bet tas tad ir jāgaida līdz nākamā rīta 6iem. Apskatām karti un izdomājam braukt līdz Mariborai, kas ir pa ceļam. Nopērkam biļetes un gaidām vilcienu. 

Un ja mēs domājām, ka Itālijā bija foršs vilciens, tad šis vilciens pārspēja visu. Tik glauns.. Tonētie logi, patīkami vēsi un komforts. Spēlējām kārtis, bet drīz vien vairs nevarējām acis atraut no loga, jo atkal jau ārā paveras fantastisks skats. Kalni, upe līdzās un viss zaļš. Mmm.. Pārāk ātri nonācām Mariborā! :D

Nedaudz apskatot apkārtni, izvēlamies ceļu, kur norāde saka "HU" un sākam iet. Ui.. kas par karstumu! Neciešams! Un gājām pat ļoti labu gabaliņu uz priekšu. Ēst arī gribas, taču pa ceļam nekādas prātīgas ēstuves nav. Apmetamies vienā autobusa pieturā un sākam stopēt. Bez panākumiem. Parādās ideja stopēt bez plakāta un pēc īsa laiciņa tas nostrādā un pie mums apstājas tāda paveca mašīnīte un iekšā pēc izskata - regejmūziku mīlošs cilvēks. Viņš saka, ka varot mūs aizvest līdz Ungārijas robežai. Der! Un sēžamies iekšā! Kāpēc spriežu, ka regejists? Jo matos dredi, tamborēta cepurīte galvā, kas regeja krāsās un pēc tālākām sarunām uzzinām, ka puisis spēlē arī regeja grupā. Didzim ar viņu sanāk kopīga valoda par mūziku utt. Angļu valoda gan nav viņa spēcīgākā puse, bet saruna vedas diez gan normāli. 

Viņš mūs aizveda gandrīz līdz pat pašai robežai kaut gan liekas, ka viņš nelielu līkumu tādēļ izmeta. Paldies viņam! Laimīgi kāpjam ārā un dodamies uz tuvējo benzīntanku, lai nopirktu kaut ko ēdamu. Maizīte un tunča konservs iekrīt mums acīs un vēlāk ar gardu muti paēdam tunčmaizītes. Atpūtušies ejam ar kājām pāri robežai. 

Jā! Beidzot esam Ungārijā! :) Ejam tālāk un vienlaicīgi stopējam. Ir jau pievakare, laiks vairs nav tik tveicīgs un apkārt jaukas pļavas. Nebūtu nekāds trakums, ja mūs tālāk neviens nepaņems, bet kaut kā liekas, ka vakari ir mūsu laimīgais laiks un tā tas arī ir. Drīz vien apstājas šoferītis, kas nerunā angliski, bet saprotam, ka viņš mūs var kādus 5 km uz priekšu pavest, uz pilsētu Lenti. Piekrītam. Runājam maz, jo saprasties grūti. Tiekam līdz Lenti un mēs prasām, vai viņiem te iet vilcieni. Viņš piestāj pie sava veikala un paprasa brālim un liek mums atkal sēsties iekšā mašīnā, lai aizvestu mūs līdz turienei. Cik saprotam, tad viņš pats ir slovēnis un šeit viņu saista tikai bizness. Tāpēc arī ir saprotams tas, ka viņš mūs izlaiž pie vilcienu muzeja, ne stacijas. No sākuma paši to nesaprotam, jo pieejot klāt tikai var redzēt, ka kaut kas nav īsti kārtībā. Sākām smieties.. Jauki jau, ka tā pūlējās mūsu labā, bet var redzēt, ka viņš nav vietējais. :D

Ejam iekšā un pēc saraksta saprotam, ka šovakar neviens vilciens vairs neies. Ejam laukā un turpat netālu viens pārītis iet (puisis iet un meitene tiek nesta pičpaunā), paprasām uz kuru ielu mums iet, lai tālāk stopētu. Puisim angļu valoda nav tā stiprākā puse, bet norādes mēs dabūjam. Jocīgi viņi - samīlējušies līdz ausīm. :D

Tālāk ejam pa norādīto ielu uz priekšu un kad esam tikuši cauri pilsētai, tiekam pie apļa. Apmulstam, kur tālāk stopēt un tāpēc ieejam tuvējā benzīntankā, tur puisis, kas pēc ārienes baigais milzis, parāda mums virzienu. Sākam stopēt un aptur mums mašīna un iekšā tāds čigānveidīgs puisis. Šis mūs atkal kādus 3 km uz priekšu pavest. Nu labi, sēžamies iekšā un braucam. Un drīz esam klāt. Viņš nogriežas uz citu pilsētas pusi. Tur, kur esam nonākuši, ir interesanti. Uz pirkstiem var saskaitīt mašīnas, kas pabrauc garām vajadzīgajā virzienā. Šeit patiešām sākam domāt un skatīt, kur telti celt. Pirms tam skaitot mašīnas, lai vienkārši pamēģinātu pastopēt. Pamanām pa ielu ejam lapsu - galīgi no mums nesabīstas, bet klāt arī nenāk. Tas labi. 

Pēdējā mašīna pēc mūsu skaita aiziet un iesim nu celt telti! Te pēkšņi mašīna, kas brauca no pretējās puses apgriežas riņķī un apstājas pie mums. Un kas ir iekšā?! Puisis, kas pie stacijas ar savu draudzeni dūdoja un mums ceļu teica. Tagad viņš piedāvā pavest kādus 10 km līdz pilsētai Nova. Piekrītam. :D Jautri! Un šeit cilvēki patiešām ir draudzīgi un jautri! Valodas nezin, bet tas netraucē! :)

Iebraucam mazā pilsētelē un pateicamies jaukajam puisim. Trakums kaut kāds! Mums abiem ir tāds pacēlums, ka pilnīgi jāiet iedzert alu! :D To arī darām tuvējā bārā, kur jauks bārmenis. Viņš labi zina angļu valodu. Piekrīt arī uzpildīt mums ūdens pudeles, zina, kur atrodas Latvija. Šķiet pārējiem bāra apmeklētājiem esam baigais apskates objekts, bet tas tā pozitīvi. :)

Jauki tur bija! :) :) :)
Tālāk ejam cauri pilsētai. Pa ceļam mājas un daudz suņu apkārt, kas mūs pamatīgi aprej. Un gadās viens suns, kas pieļauju ir bez mājām vai bez pieskates un sāk mums sekot. No šī suņa patiešām sabīstamies, jo izskatās, ka viņš patiešām ir negatīvi noskaņots. Vienā brīdī pat liekas, ka tūliņ mums uzbruks, bet mēs neļaujamies sabīties un arī biku padraudam. Tad pārgājām pāri ielai un mierīgi bez steigas gājām uz priekšu. Atpalika trakais suns un labi kā tā.

Ielai apgaismojums beidzās un tāpēc ieejam kādā šķērsielā, lai atrastu vietu teltij. Tādu arī atrodam un drīz vien ejam čučēt. Kas par dienu! Trakums kaut kāds! :) Bet bija ļooti jauki.. Redz kur mūsu tās dienas ceļojumkarte:

Ar labu nakti..

Turpinājums:

Venēcija etc. Pa Ungāriju. Balatona ezers.

svētdiena, 2010. gada 11. jūlijs

Venēcija etc. Horvātija, Istria pussala. Slovēnija

Iepriekš:

Venēcija etc. Trieste (Sandale par spilvenu)


26.06.2010
Spēcīgs gaismas uzplaiksnījums, ka viss teltī izgaismojas.. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.. pamatīgs nograndiens, ka satrūkstos. 11 km - tātad vēl tālu. 
Vēl viens spēcīgs balts uzplaiksnījums.. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.. vēl pamatīgāks nograndiens. 7 km - velns, nāk tuvāk! Un tam visam pamatā vēl spēcīga lietusgāze. Trakums kaut kāds! Tāda lūk bija mūsu pirmā nakts teltī un labi, ka teltī. :D Cik saskaitīju, tad 4 km bija tuvākais, cik tuvu lielais negaiss mums pienāca. Bet likās, ka tūliņ, tūliņ mums kaut kur tuvumā iespers. 

Mēģināju turpināt gulēt un par spīti lielajam troksnim, laikam to arī izdarīju. No rīta secinām, ka viena puse telts ir biku samirkusi un protams manas mantas ir tur. Pase biku mitra un jaukās kārtis arī. Ehh, liekam žāvēties un jau pēc pāris stundām svelmainajā karstumā, tās ir izžuvušas. 

Cēlāmies diez gan agri un pēc nelielām brokastīm kalna galā, devāmies atpakaļ uz Rijeku, lai nedaudz iepirktos tirgū. 

Rijekā tirgus kā jau tirgus, tik ar pāris atšķirībām no Latvijas. Pirmkārt, var nopirkt dažādus gardus augļus un ogas, kas pie mums vēl nav nogatavojušies:

Mēs nespējām turēties pretim avenēm un saldajiem ķiršiem. :)
Otrkārt, zivju paviljonā var atrast radījumus, ko Rīgas Centrālajā tirgū diez vai var nopirkt.. Bet var jau būt, ka var, bet neatminos redzējusi. Un ja arī varētu, vai mēs zinātu, ko ar tiem darīt? Piemēram, ar šo astoņkāji?

Tālāk dodamies uz pilsētu Pula, jo mašīnītei ir gadījusies ķibele ar dzesēšanas sistēmu, ielietais dzesēšanas šķidrums drīz vien kaut kur izčab un nedzesē motoru kā nākas. Tur ceram atrast kādu atvērtu auto remontdarbnīcu, bet tas neizdodas. Nu neko - braucam tālāk un gan jau vēl izturēs. 

Tajā pašā pilsētā sameklējam kādu peldvietu, lai izbaudītu arī Adrijas jūras ūdeņus. Tādu atrodam un šādā svelmē patiešām gribas nopeldēties. Taču nākas nedaudz vilties (vismaz man). Pludmale ir pilna ar maziem akmentiņiem, kuri nepielūdzami duras kājās. Ūdens ir sāļš un pēc peldes tu tā vien sapņo par aukstu dušu, lai dabūtu nost lieko sāli. Un tam visam pa virsu ir vēl melnie eži, kuri, ja ieduras kājās ar savām asajām adatām, tad tur viņi arī paliek un jāmēģina kaut kā knibināt ārā, jo savādāk būs sāpīga staigāšana arī mīkstās sandalēs. Es ātri vien atmetu ar roku peldei un sagaidu, kad arī pārējie izlien ārā. Didzis izlienot ārā, parādīja savas pēdas un tur tad atradu 3 ežu adatu atliekas. Dziļi, dziļi iekšā papēža ādā. Mēģināju ar tādu pašu adatu izķimirēt ārā, bet nesanāca un tad trakais Didzis atrada kaut kādu aprūsējošu dzelzs gabalu un sāka ar to dīrāt sev papēdi. Es iebildu! Patiešām iebildu, ka tas nav labi, bet vai tad mani klausās? Izdevās viņam izknibināt ārā un dzīvs vēl ir. :D

Pavisam lēnā gaitā ir pienācis vakars un jāsāk meklēt naktsguļa. Maldoties pa maziem ceļiem, atrodam laukumu, kur priekšā pamestas pārvadājamās mājas, kur var kaut ko tirgot un secinām, ka šo vietu izmanto priekš šķīvīšu šaušanas sacensībām, jo lauks pilns ar to druskām. It kā jauka zālīte tur, bet negribas no rīta pamosties kārtējo sacensību viduspunktā, tāpēc braucam tālāk un pēc īsa laika atrodam jauku pļaviņu, kur pārnakšņot. Mūsu ceļojumbiedri pacienā mūs ar piena-sakņu zupu (jo līdzi ir paņemts mazs gāzes balons un tirgū sapirkti dažnedažādi dārzeņi), uzslienam teltis un sakām ar labu nakti. 

27.07.2010
Nakts bija mierīga un no rīta atkal jau ceļamies agri augšā, par cik saule neļauj turpināt gulēt. Pamazām sākam  mērot ceļu uz Slovēnijas pusi. Šeku mūsu šo dienu ceļojum karte:

Pa ceļam iemaldāmies pilsētā, kuras nosaukumu nepiefiksēju. Uzmanību piesaistīja šis romiešu uzceltais gigants:

Un tuvu jau pie robežas iemaldāmies pakalnā esošā patiešām mazā pilsētelē, kas nudien bija skaista! 
Bet tas karstums - vienkārši neciešams! 

Izpētījuši šo pilsētu, dodamies uz robežu un tur nonākuši drīz vien braucam atpakaļ. Jau braucot tuvāk likās kaut kā aizdomīgi maza robeža un piebraukuši klāt uzzinām, ka tā paredzēta tikai Horvātijas un Slovēnijas pilsoņiem. Un pie visa vainīga mazā ierīce pie loga, kas visu mūsu ceļojuma laiku, rāda mums ceļu un todien bija izvēlēti mazie ceļi, kas arī ieveda mūs pārāk mazā robežā. :(

Atpakaļ braukt jau nepatīk, bet te nekas cits neatliek. To arī darām un pēc mazāk kā stundas esam tuvumā jau citai robežai, kur priekšā neliels korķis, bet tas drīz vien tiek pievarēts un esam Slovēnijā! 

Arvien vairāk šais divās dienās saprotam, ka gribam ceļot savādāk kā latviešu trijotne un šodien tad arī nolemjam no viņas šķirties. Kaut kā citi apgriezieni mums ir. Viņi ir saprotoši un izlaiž mūs ārā pie tuvākās lielās šosejas, kas ved uz Slovēnijas galvaspilsētu Ļubļanu. Attā, attā, atkal jau mierīgais ceļojum! :D Mūsu tālākais mērķis - Budapešta, Ungārijā un Balatona ezers pa ceļam. 

Sākam stopēt pie benzīntanka izejas uz autobāņa. Nostāvam tur kādas 2 stundas un nekādas veiksmes. Netālu no mums apstājas viens metālists, kas vēlāk sāk ar mums sarunāties un viņš iesaka iet stopēt uz vecā ceļa, kas iet uz Ļubļanu. Tā arī pēc kāda laika darām, jo garlaicīgi vienā vietā visu laiku stāvēt. Ejam uz turieni, bet tur ļoti maz mašīnu brauc. Varbūt tāpēc, ka ir jau tumšs. :D Sākam pētīt jau apkārtējos laukus, kur sliet savu telti, kad apstājas viena mašīna ar jauku sievieti iekšā. Viņa saka, ka mūs diez vai kāds paņems no šīs vietas un ka viņa varot mūs aizvest uz izeju uz lielā autobāņa, kur kādu nostopēt ir lielākas cerības. Piekrītam un min 5 un esam tur.

Ir jau tumšs, apkārt zaļumi un šeit jau pavisam nopietni domājam meklēt, kur telti celt.

Bet joka pēc es vēl paceļu roku.. Un.. pirmā garām braucošā mašīna strauji nobremzē, vēl pabrauc uz atpakaļu un savāc mūs, lai aizvestu līdz pašai Ļubļanai. 
Mašīnas šoferītis ir kādas televīzijas operators, gadi ap 40, bet pēc skata nepateiksi. Stiliņš - metālisks un arī fonā skan atbilstoša mūzika. Ļoti interesants sarunu biedrs. Bijis pat Rīgā kādu nedēļu, divas, jo filmējis Pasaules hokeja čempionātu. Ātri, ļoti ātri aizrit šis brauciens un drīz vien mēs esam Ļubļanā. Viņš mūs izlaiž vienā atpūtas vietā, kur saka, ka labi varēšot noķert nākamo mašīnu un iespējams jau tajā pat vakarā, jo daudzi no brīvdienām brauc mājās. Izkāpuši ārā tomēr secinām, ka esam pārāk piekusuši un netālajā pļaviņā atrodam jauku stūrīti, kur uzcelt telti un laisties saldā miedziņā. :)

Turpinājums:
Venēcija etc. No Slovēnijas uz Ungāriju. Piedzīvojumiem pārbagāta diena.

piektdiena, 2010. gada 9. jūlijs

Venēcija etc. Trieste (Sandale par spilvenu)

Iepriekš:

Venēcija etc. Venēcija 2. diena


24.06.2010
Atkal jau pēc laba miedziņa ceļamies augšā, paēdam picu, sakravājam savas mantas un pametam jauko kempinga mājiņu. Dodamies uz Venēcijas centru, jo turpat netālu atrodas vilcienu stacija. Dosimies uz Triesti!

Mums bija divas ceļošanas iespējas. Par cik pēc pāris dienām mums būtu jāsatiekas ar Didža kolēģi, tad netiekam gudri kad un kur to darīt. Viens variants ir satikties tepat Venēcijā un kamēr viņi līdz tejienei tiek, mēs varētu paceļot uz Itālijas Dienvidiem - uz Romu, Neapoli u.c. bet par cik tas būtu padārgs prieks, tad tomēr izlemjam braukt viņiem pretī uz Horvātijas pusi. Pirmā pietura - Trieste, Itālija. 

Vilcieniņš bija foršs.. Kā jau redzat kartē, tad it sevišķi tuvojoties jau Triestei sanāk braukt gar piekrasti. Ik pa laikam caur kokiem pavīd jūra un kopā ar augstu krauju otrajā pusē ir vienkārši Wow! sajūta. :)
Esam Triestē un..
..emm, ko mēs te īsti darīsim? :D

Nu, ejam staigāties - kā jau vienmēr. :) 
Pilnīgs kontrasts tam, kur mēs tik tikko vēl bijām. Liela, plaša un atklāta pilsēta. Es kādu laiciņu to vēl nevarēju pieņemt un varbūt tāpēc, ka bija redzēts Venēcijas skaistums, man Trieste diez ko nepatikās. 

Plāns bija tāds, ka mēs meklēsim kādu kempingu, kur noīrēt telti (jo mūsējā ir pie Didža kolēģa) un tur tad palikt pa nakti. Pēc ilgākiem meklējumiem, sameklējam informācijas centru, kur mums pastāsta kā tikt līdz vienam kempingam un dodamies! 
Uz turieni var nokļūt divos dažādos veidos - ar autobusu un tramvaju. Pie tam tramvajam ir tikai šis vienīgais maršruts.. Tas liekas ļoti intriģējoši un tāpēc izvēlamies 2. tramvaja līniju. 


Nopērkam biļetes un sēžamies iekšā. Un atkal jau nezinot, kas mūs sagaida priekšā. :D Pabraucam, pabraucam pa līdzenu vietu un tad pēkšņi manu, ka mēs grasāmies braukt augšā ļoti stāvā ielā, kur sliedes. Un patiešām nepārspīlējot varu teikt, ka dažreiz stāvums sasniedza 45 grādu leņķi! Ļoti interesanti sēdēt un braukt augšā šādā slīpumā. Sākumā tramvajs sev piekabina klāt kaut kādu platformu, kas pēc mūsu prātiem ir kāda stūmējierīce, jo savādāk tramvajam vienam pašam nepietiktos spēka. :D

Starp pasažieriem atrodas pārītis, kas arī brauc uz mūsu meklēto kempingu un viņi mums laipni parāda ceļu. Ierodamies tur, bet pēc pāris minūtēm ejam jau atkal prom, joa.. Šis kempings vairāk paredzēts priekš treileriem un it kā viņiem ir telts vietas (uz sīkiem akmentiņiem klāta laukuma!), bet telts, ko dot izīrēt, gan nav. Neko darīt, dodamies meklēt nākamo pēc dotajiem norādījumiem. Ejam, ejam, bet manām, ka kaut kas nav kārtībā. Pajautājam par kempingu 2 puišiem, bet tie saka, ka pa to ceļu, pa kuru ejam tagad, nu noteikti neko neatradīsim! Atliek vien iet pa citu ceļu, kur jau atkal paprasām cilvēkiem norādes, bet te atskan - 2 km tajā virzienā. Bet mēs esam piekusuši un nav nekādu garantiju, ka tur būs kaut kas savādāks kā iepriekšējā kempingā. Un tāpēc jau maz pamazām nostabilizējas doma, ka nakšņošana mums šovakar būs samērā primitīva. 

Piesēžam, lai iekostu kaut ko, domājam un skatāmies, kur mēs esam. 
Esam uzbraukuši kaut kādā pakalnā un šķiet zaļā zona, kas paveras mums visapkārt, ir kaut kāda dabas taka. Didzis uzskata, ka diezgan laba vieta, kur varētu atrast naktsguļu mums. Man protams tas nepatīk, jo līdzi ir tikai guļammaisi un pēc iepriekšējām naktīm gultiņā, uz zemes nu nekādīgi negribas gulēt! Bet es piekāpjos un malacis es! :)

Skaista jau vieta.. Var pārskatīt visu Triesti un arī jūru. Veselīgs gaiss te ir nu noteikti!

Un sākam staigāt un meklēt labu nakšņošanas vietu. Puslīdz tādu arī atrodam un vienīgie mīnusi tai ir tādi, ka vieta ir nedaudz slīpa un ir jāizravē ārā akmeņi, lai nespiež mugurā pa nakti. 

Akmeņus puslīdz izravējam (pa nakti tomēr atradās daži, kas spieda muguru) un no slīpuma izvairāmies guļot perpendikulāri tam, nevis paralēli kā bildē redzams. 

Savelkam visas savas siltākās drēbes un paspēlējam dažas partijas cūkas. Un tad jau sāk krēslot un dodamies čučēt. Un nebija tik traki! Pat jauki bija, jo svaigs gaiss ir katrā elpas vilcienā, visa debess priekšā, kad paver acis un pa dažai zvaigznei arī ir. Un galvenais - lietus nebija! :D
Pa nakti gan bija viens traucēklis - kaut kur tālumā uzradās suns (kopā ar saimnieku), bet tuvumā gan nenāca - droši vien saoda mūs pa gabalu un pamatīgi nobijās, kas te lauka vidū varētu būt, un biku parējis mums riņķī, aizcilpoja tālāk savās nakts gaitās.

25.06.2010
Modāmies līdz ar saules uzlēkšanu, jo kļuva neciešami karsts. Paēdām brokastis, sakravājām savas mantas un gājām pastaigāties pa dabas taku. Ik pa laikam ir kāds soliņš un uz viena piezemējamies arī mēs, lai pačilotu un paspēlētu kārtis. Vietējie šo taku izmanto gan nūjošanai, gan skriešanai, gan vienkārši pastaigām. 

Pēc tam dodamies uz tramvaju un braucam atkal lejā. Un atkal jau cik interesanti! :) Lejā nonākuši atrodam ļoti jauku vietu, kur paēst pastu un paēduši dodamies vēl pastaigāt pa pilsētu. Pēc tam dodamies uz autobusu staciju, lai nopirktu biļetes uz Rijeku, Horvātiju. Plkst. 17:30 ir tiešais reiss uz turieni un ceļā pavadām mazāk kā 2 stundas. 

Vienbrīd bijām Itālijā, tagad jau izbraukuši cauri Slovēnijai, esam Horvātijā. Jeij! 
Jau autobusā pamanīju, ka man kaut kāds aizdomīgs melnumiņš ir uz kājas starp pirkstiem. Izkāpuši no autobusa, apskatām tuvāk un jap, diagnoze apstiprinās - man ir iekodusi ērce. Tāda maziņa, maziņa, bet ārā tik un tā ir jādabon. Piesēžam uz soliņa un sākam cīnīties. Tiek ziedoti vairāki mani mati un beigu beigās ērci izdodas apsiet ar matu un skrūvējot ārā pretēji pulksteņrādītājam, izvilkt ārā ar visu galvu un vēl spirinoties.. :D 

Tagad uzdevums ir sagaidīt Didža kolēģi. Kamēr gaidām, pastaigājam pa Rijeku un atklājam jauku gājēju ielu. Satumst un drīz jau atbrauc gaidītā latviešu trijotne - Didža kolēģis Artūrs, viņa draudzene Anda un Andas brālis Māris - šoferītis. Sasveicināmies un lecam iekšā mašīnā, lai tagad sāktu ceļot ar mašīnu. 

Par cik jau ir tumšs, tad tagad meklējam, kur pārnakšņot. Virzāmies ārā no Rijekas un izbraukājuši biku kalnus beidzot atrodam jauku pļavu, kur sliesim savas teltis. Mūs pacienā ar siltu tēju un drīz jau ejam čučēt. Mm.. gara diena, ar labu nakti visiem. :)

Turpinājums:

Venēcija etc. Horvātija, Istria pussala. Slovēnija