trešdiena, 2009. gada 30. septembris

Nopirku biļeti..

..un mājās būšu 16. decembrī plkst. 17:30.

:)

Un janvāra sākumā kaut kad prom atkal. :)

svētdiena, 2009. gada 27. septembris

Starp citu...

6. novembrī es iešu uz feinu pasākumu.

Notiksies Nīderlandes farmaceitu ikgadējais kongress un es ar tur būšu! Biju škrobīga, ka nevarēšu būt klāt Latvijas farmaceitu kongresā, bet tagad.. Būšu, tikai citā valstī.. :)

No sākuma bij domāts, ka es tur braukšu viena pati Pītera Pala uzdevumā, lai imitētu, ka viņš tur ir bijis (viņam pašam ir citas darīšanas tai dienā..) - reģistrētos viņa vārdā tā teikt. Bet pirms pāris dienām uzzināju, ka Marike (otra aptiekas farmaceite) arī brauks uz turieni.. Un tad nu tagad man ir rezervēta vietiņa mašīnā un laba kompānija ar pie reizes.. :)

sestdiena, 2009. gada 26. septembris

Palikšos te biku ilgāk kā plānots..

Izskatās, ka varēšu pagarināt savu praksi par diviem mēnešiem..

Bet uz svētkiem būšu mājās.. Un tad atkal prom uz 5 nedēļām un tad viss! februāris un es būšu mājās!

Apsolos.. ;)

P.S. tik tagad sāku domāt, kad mums izvēles priekšmeti sākas.. Hmm..

Sestdienas - manas mīļākās dienas.

Šo nedēļas nogali izlēmu palikt mājās - Hārlemā. Bija sakrājušies darbi darāmi un tad nu iečiloju tagad pa mājām. Tas ar ir jautri! Un feini.. :)

No rīta gulēju līdz 10iem. No mājas izvēlos ārā tikai 12os. :D Un aizstaigāju līdz centram, kur biju dzirdēju katru sestdienu notiekās tirdziņš! Un dēļ šī fakta, sestdienas tagad man ir mīļākās dienas.. Arī Tukumā man patikās sestdienās tāpat bez īpaša iemesla pastaigāt pa tirgu, lai redzētu visu to rosību un jautrību..

Bet te! TE! Te protams ir savādāk un varbūt tāpēc tik feini.. Centrālais laukums pie baznīcas ir pārpildīts ar mazām būdiņām, kur cilvēki pārdod gan ēdamas lietas, gan drēbes un visko citu. Siers, zivis, maize, saldumi, kebabi, dārzeņi.. Converse kedas, svārki, kleitas, zeķes.. Starp citu, nopirku 3 pārus zeķes par 5€ (3.5Ls) un noskatīju sev melnas krutas Converse kedas.. Bet kaut kā aizdomīgi likās, ka pārdod uz ielas.. :)

Un tad vēl paklīdu pa daudzajām veikaliņu ielām (tā saucamās shopping streets). Ieklīdu vairākos veikalos iekšā un tik interesanti! Bet arī biku neizprotami protams.. Cik kas maksā, ko te pārdod utt :D

Atradu beidzot arī dziju veikalu, bet tāds diktam maziņs.. Nopirku dziju cepurei tām vējainākajām dienām. Citām idejām būs man uz Amsterdamu jābrauc lūkoties! :)

Biju arī pārtikas veikalā un sapirkos visko ēdamu. Kaut kas līdzīgs Superneto, bet lielāks haoss.. :D

Un tad atnācu mājās, piekārtoju savu istabu, paēdu un izcepu brīnumsmaržīgu burkānkūku.. :) Liekas, ka būs diktam laba sanākusi..

Un tagad - jāpacilā savi dokumentu/atskaišu/protokolu kalni..

Pa pa!!

piektdiena, 2009. gada 25. septembris

Aptiekas darbinieku sapulce.

Ik pēc katrām sešām nedēļām pēc aptiekas slēgšanas notiek visu darbinieku sapulce. Un šoreiz tiku uzaicināta arī es piedalīties. Notikās jau protams flāmu valodā, bet iepriekš Pīters Pals bija apstāstījis drusku kā kas notiekās..

Kas man vislabāk patikās ir tas, ka pirms oficiālās daļas ir neoficiālā, proti, vakariņas. Parasti tiek pasūtīti kādi garšīgi ēdieni no kādas kafejnīcas un šoreiz bija kāds ķīniešu/indonēziešu variants.. Asi, karsti bet garšīgi. :)
Lūk, neoficiālā daļa:


Pašā galda galā varat redzēt Pīteru Palu. :)

Un jā.. tad bija oficiālā daļa. Visiem tiek izsniegts protokols, kurā norādīta sapulces gaita, temati utt. Un pa punktiņam uz priekšu. Diktam interesanti īstenībā, jo katram ir iespēja ieteikt kaut ko, protestēt utt. Kā arī vienkārši visiem kopā pabūt. :)

Kad sapulce jau tuvojās beigām, es ierunājos. Visu šo laiku nebija radusies iespēja pacienāt jaunos kolēģus ar Laimas saldumiem, jo katru dienu strādā citi cilvēki un kopā visus saķert liekas gandrīz neiespējami. Tamdēļ likās, ka šī reize ir perfekta. :) Un tad nu arī liku galdā.. :) Melno balzāmu dabūja Pīters Pals un konču končas sabēru uz liela šķīvja. Jauks nobeigums.. :)

Un vēl! Tā dienā Nīderlandē bija farmaceitu asistentu diena un par godu tam Pīters Pals visām darbiniecēm uzdāvināja puķu pušķi. :) Bet tas ar tā biku amizanti, jo puķes jau pa dienu stāvēja noliktavā lielās vannās un tad nu ejot prom, Pīters Pals man ar noteicu, lai sev ar izvēloties vienu pušķi.. :)) Un tad nu izvēlējos.. baltu jo baltu.. Un braucu mājās autobusā ar puķu pušķi klēpī..

Un smaidīju. :) Jauki, vai ne?

Un arī mājās pušķis skaisti izskatās..


Tāds lūk bij otrdienas vakars..

trešdiena, 2009. gada 23. septembris

Slimnīcas aptieka un lieltirgotava Meppel pilsētā.

Solījumus pildu un te nu cits stāsts par viesošanos slimnīcas aptiekā un lieltirgotavā.

Jaukais Pīters Pals noorganizēja man un Jeunessai ekskursiju uz slimnīcas aptieku pilsētā ar nosaukumu Meppel. Un tad nu arī devāmies.

bija pirmdiena, tātad brīva diena no darba.. :D Varēju pagulēt biku ilgāk un tad ar vilcienu uz Meppel.

Slimnīca jau no tālienes izskatījās dikti liela un tuvumā tas tikai apstiprinājās. Lieki piebilst, ka moderna un skaisti iekārtota. Aptieka atrodas tās teritorijā un ir slimnīcas īpašums. Mūs sagaidīja aptiekas vadītājs un viņa kolēģis.

Bildes šeit:
http://picasaweb.google.com/Alise.Lake/EkskursijaSlimnicasAptiekaUnLieltirgotavaMeppel#

Īsumā - uhh, ku daudz informācijas! Ar vienu ekskursiju nepietiek, lai to visu saprastu un izprastu līdz galam. :D
Lietas, ka mani pārsteidz visvairāk:
- zāļu sagatavošana katrai nodaļai - redzējāt bildēs, tur katram pacientam sagatavo visas nepieciešamās zāles saliekot tās mazās kastītēs. Un ne uz ilgāku periodu par 7-14 dienām. Attiecīgi tā, var ātri koriģēt un mainīt zāles.
- laboratorija. Pašiem sava moderna laboratorija. Tiek analizētas visas sastāvdaļas, ko izmanto zāļu pagatavošanai. GMP - visur un vienmēr. Hromatogrāfi. Daudz hromatogrāfu. Pat HPLC.
- aptiekā ir arī atsevišķa telpa citostatisko preparātu sagatavošanai. Šeit visi drošības pasākumi tiek ievēroti vēl jo stingrāk.

Tasīsumā par slimnīcas aptieku. Tālāk par lieltirgotavu..
Jau minēju, ka viendien pie Pītera Pala ciemojās pārstāve no OPG lieltirgotavas un viņa uzaicināja mani ekskursijā uz turieni.
Viņa mūs sagaidīja pie slimnīcas un ar viņas mašīnu devāmies uz lieltirgotavu, kas atrodas mazā, jocīgā pilsētiņā Staphorst. Pirms sākt eksursiju pa OPG, viņa mūs izvizināja cauri pilsētas centram un jau teicu, pilsētiņa ir jocīga, jo šeit dzīvo ļoti ticīgi cilvēki un kuri vēl arvien ģērbjas tautiskajos tērpos. Redzēju vienu pavecāku kundzītiģērbušos un piedevām vēl braucam ar riteni. Ļoti amizanti. Neizdevās uzņemt kādu bildi, jo tās bija tikai sekundes..
Vēl viena šī reģiona īpatnība ir tā, ka svētdienās tur ir aizliegts strādāt. Tai skaitā arī OPG, bet viņi ir sarunājuši, ka īpašos gadījumos to ir atļauts darīt. :)

Bildēs varat redzēt kā tur viss izskatās un salīdzinot ar Laviju (vai! nē, esmu redzējusi lieltirgotavu tikai Lietuvā) nekas īpaši neatšķiras.. :)

Bija ļoti jauka dieniņa..

Un vakara turpinājums ar bij labs, jo pie manis atbrauca latviešu ciemiņi. Uldis, Līga un Evīte (ceru, ka nemaldos ar vārdu..). Satiku viņus stacijā un pa gabalu jau ejot skatos, ka tādi aizdomīgi.. Nu ja! Uldis ar Līgu sāk skriet manā virzienā un hoplā iedod milzonīgi lielu apskāvienu. Kā veltījums no Daces. :) Ujj, ku tas bija feini! Buča tev, Dace!! :)

Uldis ar Līgu ciemojas pie Evītes Roterdamā, kur viņa praksējas/strādā. Un tad nu izdomāja mani pie reizes apciemot.. :)

Aizvedu viņus protams uz debešķīgi garšīgā saldējuma kafē un pustumsā un ielas sēdējām, drebinājāmies un ēdām gardo saldējumu. Starp citu, uzzināju, ka oktobra beigās šo fantastisko kafē vērs ciet uz sezonu. Kāda netaisnība!! Bet ideja jau rokā - būs jāiepērk krājumi! :p

Un tad vēl paklīdām apkārt.. Pasēdējām trakoti dārgā restorānā, kur padzēru tēju. Pa ceļam iemaldījāmies coffeeshop un Uldis un Evīte pačiloja biku.. Es gan nē. Es nē. :D

Un tad jau atvadījāmies. Kā dāvaniņu dabūju Serenādes un Rīta končas.. Mhmmm.. Drīz jau būs cauri un Alise ir laimīga.. Garšīga tā Laima ir! :)

Tāda bija mana pirmdiena.. Vēl jāparaksta par otrdienas vakaru.. Bet to rīt/parīt varbūt.. ;)

P.S. - paldies visiem jaukajiem cilvēkiem, kas lasa šo blogu. Patiešām novērtēju to, ka sekojat manām gaitām līdzi un atbalstat mani tik cītīgi! Paldies! :)

otrdiena, 2009. gada 22. septembris

Texel sala un Nīderlandes ziemeļi.

Ai, ai, ai.. Ilgi neesmu rakstījusi. Pat mamma man zvana, lai pārbaudītu, ka dzīva esmu. :D

Dzīva esmu un mēģinu visu iespēt un izdarīt kā nākas! Un piedzīvot un izbaudīt Nīderlandes jaukumus..

Tātad.. Kur es esmu palikusi? Šī nedēļas nogale.

Mhmm! Biju Texel salā! :)

Bildes šeit:
http://picasaweb.google.com/Alise.Lake/NiderlandesZiemeliTexelSala#

Šeit var redzēt, kā mans ceļojums izskatās kartē:

Forši, vai ne? :)

Tātad izbraucām mēs sestdienas rītā. Un devāmies uz mazu jauku pilsētiņu vārdā Alkmaar. Šeit es noteikti gribu atgriezties, jo viņa vienkārši pārņēma savā varā. :) Bija tieši tirgus diena un jau tā šaurās ieliņas bija tirgotāju pilnas. Gribu, gribu, gribu vēlreiz uz turieni! :) Un nogaršot vēlreiz garšīgās, svaigās vafeles..

Tad devāmies uz Den Helder, ostas pilsētu, no kurienes ar prāmi nokļuvām uz Texel salas. Laiks mūs vienkārši lutināja! :) Ne vēja, ne lietus, ne aukstums. Vienkārši perfekti! :)

Apbraukājām mēs visai salai apkārt, jo attālumi ir vienkārši smieklīgi mazi. :)
Katra pilsētiņa ar savu šarmu, mazumu, mājīgumu.. Ļoti skaisti! Un rokas stiepiena attālumā no jūras..
Un daba! Mmm.. :)

Pa nakti palikāmies pie jaukas trīsbērnu ģimenes, kura ik pa laikam uzņem tādus ciemiņus kā mēs, kas ieklīduši tālajā Texel salā. :)

Nākamajā dienā devāmies prom no salas, lai pabrauktu biku vēl uz ziemeļiem. Braucām pa mākslīgi izveidotu ceļu jūras vidū, kas savieno Nīderlandes divas daļas. Biju domājusi, ka ceļš būs šaurāks un ka patiešām abās pusēs varēs redzēt jūru, bet nē.. :)
Bet tas nekas.. Tāpat bij jauki.

Un tad apciemojām vēl divas jaukas mazas pilsētiņas un laiks jau bij doties mājās. Un atkal jau tikai ap 9iem vakarā.

Nu nesūdzaties, ka nerakstu jums! Nav, nav laika! :)

Un tagad iešu biku pagulēt, lai aptiekā (kur joprojām man iet stresaini jautri) varu uzņemt ātrumus pie recepšu sagatavošanas! :)
Bet stāstīt man ir jums vēl daudz ko, jo biju ekskursijā slimnīcas aptiekā, lieltirgotavā un mums aptiekā bija sapulce. Ļoti garšīga sapulce.. :))

pirmdiena, 2009. gada 14. septembris

Amsterdama 2 un čiliņš vakarā ar Ievu.

Braucu nu tad vēlreiz uz Amsterdamu, šoreiz dienas laikā. Un kā jau pārbaudīts iepriekš, viss dienas gaismā izskatās savādāk. :D

Jauka. Jauka tā Amsterdama ir. Pirms braukšanas uz Nīderlandi, dzirdēju cilvēkus sakām, ka Amsterdama nav skaista.
Nea, nea.. Alise nogroza galvu un nepiekrīt. Man patīk Amsterdama. Maza, mīlīga, jauka un mājīga. Un nav bailes apmaldīties. :D

Bijām tur tik pēcpusdienā, tāpēc pārāk daudz tūrisma objektus neapskatījām, bet tā ir ok. Gribas vnk paklaiņot un izjust pilsētu..

Pie hotel kazino iekāpām vienā no tūristiem domātajām laivām un pabraukājam apkārt pa kanāliem.. Bija jauki.. :)

Bildes šeit:
http://picasaweb.google.com/Alise.Lake/Amsterdama#

Un! Protams. Jautāsiet vai redzēju Tās ielas..? Jap, izstaigājām cauri Sarkano lukturu ielām un biju izbrīnā, ka arī dienas laikā pie logiem gozējas jaukās meitenes. Šauras patumšas ieliņas ar samulsušiem tūristiem (tai skaitā mani) un dīvainu auru gaisā. Un protams, sarkaniem lukturiem gar sienām. Bilžu šeit nav..

Mani iedabūja iekšā arī vienā intīmo preču veikalā un smējās, ka samulsusi biju. Ha ha. :D

Un arī Coffeeshop (vieta, kur ir atļauts pārdot marihuānu) iegājām, lai gaisu paošņātu, bet tas ir arī viss. Piedodiet, ja lieku jums vilties, bet tā nu arī mana ekskursija pa Amsterdamu beidzās. :)

Stacijā bija sarunāts tikties ar latviešu meiteni Ievu, kura ar ir Hārlemā kā Erasmus studente no LLU, ainavu dizaineriem. Sarunāja man pilnas ausis. :D Bet jauki bija latviski parunāties (kaut gan tik ļoti vēl neesmu nogurusi no angļu valodas) un uzzināt visādus padomus gan par Hārlemu, gan par Amsterdamu.. Čiliņš pie glāzes baltvīna kanāla malā un turpinājums siltajā terasē vienā skvērā ar glāzi karstas piparmētru tējas. Mmm.. :)

Un tad mājās, lai pabeigtu atskaiti rakstīt! Cikos iegāju gulēt? Ap diviem? :D

sestdiena, 2009. gada 12. septembris

Biju centrālajā aptiekā.

Aha. Arī sestdienā uz darbu. :D

Nu nē, nebija tik traki. Tik uz stundiņu aizgāju ekskursijā uz centra aptieku, kas strādā visu diennakti. Tur viņiem ir cits robots, tāpēc vēl jo interesantāk salīdzināt ar otru aptieku.

Bildes redzamas šeit:
http://picasaweb.google.com/Alise.Lake/CentraAptieka#

Īsumā - wow! Tik plaša, tik skaista, tik moderna, tik jauka. :) Patiešām rodas vēlme tur ieiet tāpat vien, pat ja neesi slims. :)

Tātad bildēs var apskatīties viss kā tur izskatās un piekrist vai pretoties maniem apgalvojumiem. :D

Vēl ko varu piebilst.. Aptieka pieder, ja pareizi atceros, 29 farmaceitiem. Jocīgi, vai ne? Neorientējos visos tajos ekonomikas terminos, bet saprotu, ka katram pieder kāda daļa akciju un tad nu skaitās, ka ir 29 īpašnieki. Katru dienu aptiekā ir jābūt kādam farmaceitam, kas uzrauga asistentus un tad nu šie 29 farmaceiti mainās katru dienu.

Pamatā aptiekai ir atsevišķa cilvēku komanda, kas tur ikdienā strādā, bet par cik ir atvaļinājumi, tad Pīteram Palam savā dežūrā jānāk ar kādu no savas komandas. Tajā dienā tā bija Jeunessa. :)

Šeit jūs redzat Pīteru Palu, par kuru tik daudz runāju. Slikti gan var redzēt, bet negribēju viņu traucēt kamēr viņš tik cītīgi strādā.. (pārbauda receptes..)

Hārlema. beidzot.. :)

Hārlemā šajā nedēļas nogalē ir svētki. Sabraukuši kuģu kuģīši. Visi kanāli pilni. Muzeji ir visi vaļā un par baltu velti. :)

Tad nu pastaigājos es ar mazliet un centos noķert to skaistumu ar fotokameras palīdzību.. Bet jūs jau piekritīsiet, ka bildēs tas nav tas. :)

Mazāk runu, vairāk bilžu šeit:

http://picasaweb.google.com/Alise.Lake/Harlema#

Viens vakars Amsterdamā.

Jap, pirmo reizi biju Amsterdamā. Kopā ar Yodit - meiteni, ar kuru dzīvoju kopā. :)

Viņas draudzene Lorēna (atceļojusi no Indonēzijas un tagad jau cenšas iegūt nīderlandiešu pilsonību) uzaicināja mūs abas uz vakariņām. Tad nu arī devāmies.

Pirms tam jau saklausījos, ka šī draudzene ir biku pa gaisiem, bet ļoti pozitīva un runā galvenokārt angliski. Tas man der.. :)

20 min ar vilcienu un esam A. Wow! Kur ir debesskrāpji?! (tik ļoti tie asociējas ar pasaules galvaspilsētām..) Nea, nav to. Ir jaukum jaukas mazas mājas, kuras tik ļoti esmu iemīļojusi Hārlemā.
Paņemam tramvaju un braucam. Pat nemēģināšu salīdzināt tos ar Rīgā esošajiem.. ;)

Vakariņas bija jaukas. Bijām cilvēki 6 un ēdām garšīgu pastu ar dažādiem salātiem pie glāzes sarkanvīna. Skan jauki, vai ne? :)
Emm.. dzīvoklis nelielā bardakā ar bohēmisku gaisotni tajā. Balkona durvis vaļā, cigarete pēc cigaretes un trusis krātiņā. Jauks melns trusis, kas kož pirkstos. (bet viņi visi laikam tā dara..) Mūzika.. Mmm.. mūzika vnk dievīga. Kaut kas no vecjiem hitiem un kaut kas ko es ar ļottiii gribētu iegūt savā īpašumā. :)

Pārējie pošas uz kādu bāru, mēs ar Yodit uzliekam mīksto un dodamies naksnīgā pastaigā atpakaļ uz vilciena staciju. Pilns ar cilvēkiem. Pilns ar riteņiem. Pilns ar kanāliem. :)
Rīt tur došos vēlreiz, lai paskatītos kā šī pilsēta izskatās pa dienu. Bet man jau tagad liekas, ka ļoti burvīgi.. :)

kas jauns aptiekā?

:D jautri, jautri un vēlreiz jautri.

Šī nedēļa paskrēja tiik ātri.. Un par to daļējs prieks.. :)

Mans miļais Pīters Pals atkal jau mani pārsteidz. Ceturtdien un piektdien jau izmēģināju roku pie recepšu nokomplektēšanas.. Tas ir, visu izrakstīto zāļu sameklēšana un sagatavošana. Gan no robota paņemot, gan no atvilknēm vai noliktavas atnesot. Wow! Tur meitenes jau tā ir piešāvušās, ka pašas palikušas par maziem robotiņiem. :D

Vienbrīd Pīters Pals stāvēja man blakus un ierādīja kā viss darāms un nebeidza sarkastiski atkārtot - Alise, you are doing it all so slow. (Alise, tu to dari tik lēni.) Protams, ka ar lielu smīnu uz sejas.. C'mon - kura diena tā bija? 6ā, 7ā?! (vietējos praktikantus tam pielaiž pēc pāris mēnešiem.) Protams, es atbildi nepaliku parādā un atbildēju, ka varu atgriezties pie robota pildīšanas.. :D (man nekas nebūtu pretī, vismaz pagaidām.)

Kā jau minēju, daudzi cilvēki dodas/ir atvaļinājumā un tad nu pietrūkst cilvēku, kas dara darbu. Viņš cer, ka es piešaušos.. :D Ha ha. Nu mēģināt mēģināšu. Tik sarežģīti jau nav un galvenais, ka viss manis sagatavotais tiek vairākas reizes pārbaudīts. Kontrole zāles izsniedzot viņiem ir pamatīga un tas ir diktam feini.

Un vēl.. Kaut kad pa nedēļas vidu ciemojos otrā aptiekā, kur gatavo zāles un es nebiju pārpratusi, ka šeit viņi gatavo kapsulas! un ziedes pārsvarā. Kā tas notiek gan neredzēju, bet gan jau. :) Pati aptieka ir mazāka kā Mervaijkas aptieka, bet šeit viņiem pat ir sterilais bloks sterilo zāļu pagatavošanai. Varēju vērot kā Pīters Pals sagatavo Dormicum kaseti i/v ievadīšanai. Nekas pārlieku sarežģīts jau nebija, bet lieta pie kā ļoti piestrādā ir sterilitātes saglabāšana. Ir procedūru procedūras, kas jāizpilda pirms un pēc zāļu pagatavošanas.

Hmm.. tagad sāku domāt par atsevišķu rakstu sagatavošanu aprakstot kā tad īsti notiek viss darbs aptiekā punktu pa panktam. Gan lai sev to sastimatizētu, gan lai jums parādītu.. ;) Vajadzēs gan tā darīt.. Vai ne? :)

trešdiena, 2009. gada 9. septembris

Nīderlandē..

..cilvēki daudz svilpo. :D

otrdiena, 2009. gada 8. septembris

Nu es esmu pamatīgi iepinusies. :D

Aptiekā man šķiet būs ļoti jautri. Šodien tur sabiju līdz pat 6iem un biku ilgāk. Un citas dienas man būs līdzīgi.

Tas, ko es tagad daru ir tikai tāda iesildīšanās, lai saprastu kā aptieka pamatā funkcionē. Tālākie Pītera Pala plāni sniedzas jau augstākos līmeņos. :D Viņš izrāda ļoti lielu entuziasmu, lai es saprastu, un attiecīgi darītu vairāk.

Tāpēc neļaunojaties, ja nerakstu pārāk bieži te. Ne izklaidējos, bet strādāju cītīgi! :D

______________________________________________________________

Šodien te tiiik jauks laiciņš. Ja nebūtu beigusi tik vēlu, ietu mājās ar kājām (apt. 1 h un vairāk). Pa dienas vidu Pīters Pals mani paņēma līdzi uz centru "iepirkties". :D Sanāca tad nu pavizināties ar kabrioletu pa Hārlemas centru (beidzot!). :D Bijām bankā, citā aptiekā un pie reizes lielu bundžu saldējuma nopirkām visām aptiekas darbiniecēm. Bija diktam garšīgs!! :) Un speciāli piefiksēju adresi.. ;)

pirmdiena, 2009. gada 7. septembris

Breda/Roterdama

Uijj.. bija diktam jauki! :) Tiešām jauki atpūtos un izbaudīju Nīderlandi. :)
Pa punktiem tātad..

Sestdien pēcpusdienā pirmo reizi devos uz staciju, lai izmēģinātu vilcienu satiksmi. Samaksāju biku zem 18 € un aidā līdz pašai Bredai! (diktam sālīti, vai ne?) Vajadzēja pārsēsties Amsterdamā un tas nebija nemaz tik sarežģīti. Izkāp 8. peronā un tad tik sameklē 11. peronu. :) Visur zīmes, tik seko tām un turi acis vaļā.

Vilcieni ir feini. Sadalīti 1. un 2. klasē. Neteiktu, ka baigi lielā atšķirība starp tām. :) 2 stundas palido ātri un klāt jau ir Breda. Pa ceļam kā jau vienmēr vēroju apkārtni un tik smuki! Bija pa ceļam viena pļava, kurai cauri iet nelieli kanāliņi un tie visi pilni ar nelielām laivām. Varat iedomāties skatu - pļava ar laivam, jo to ūdeni knapi var redzēt! :D

Bredā mani sagaida Kristians un dodamies ielūkoties Bredā. Jauka dienvidu pilsētiņa, kur laikapstākļi manuprāt ir pati ļoti jaukāki kā iekš Hārlemas. Bet tas nekas - man Hārlema tāpat patīk vislabāk! ;)

Tālāk dodamies zagt! :D Ta lab, lab - ekskursija, kur augļus dod par brīvu.. Emm.. tikai izejot tie biku jāpaslēpj. :p
Tātad Kristians strādā augļu pārvadāšanas kompānija un zemāk būs links uz bildēm rādot to, kā mums tur gāja.
Starp citu, par cik Breda ir tik tuvu robežai ar Beļģiju, mēs to šķērsojām! Jap, tagad varu teikt, ka esmu bijusi arī Beļģijā! :D

Nākamajā dienā braucam uz Roterdamu, kas ir pilnīgs kontrasts tam, ko es līdz šim esmu redzējusi Nīderlandē. Viss pilns ar jaunceltnēm un debesskrāpjiem. Bet jauki, moderni. Biku auksti, jo kā ne kā - ostas pilsēta un vēja papilnam! Un pie tam vēl kāda ostas pilsēta. :) Tajā nedēļas nogalē bija ostas/jūrnieku svētki, tāpēc viss pilns ar kuģuem, jahtām utt. Varējām pat uzkāpt uz klāja, kur vien gribējās, bet mēs steidzāmies tālāk, jo bija jāpaspēj uz ekskursiju. Kas par ekskursiju? Emm.. cik sapratu organizēta no vienas firmas puses, kurai pieder viens no lielākajiem termināliem ostā, kur iekrauj un izkrauj kuģus. Eh.. neprasiet sīkāk, jo nezinu tādus vārdus, lai to visu varētu aprakstīt! Bildes skatieties! :p

Tur bija forši! Tāds plašums/industriālisms/dzelžainums.. :D Uhh..
Ekskursija ilga 4 stundas. Nogurums un vēla stunda jau klāt!

Mājās biju emm.. ap 22iem? Laikam. Ar pilnu kasti ar augļiem. Mmm.. ananāsi, greipfrūti, apelsīni, Āboli, daudz un daudz ābolu! :D Ļoti garšīgi augļu salāti sanāca mums šodien ar Yodit! :)

Mm.. jā, tas laikam viss par maniem piedzīvojumiem.

Šķērsoju arī Erasmus tiltu. Kā īstai Erasmus studentei pienākas! :)

Un te ir bildes:
http://picasaweb.google.com/Alise.Lake/BredaRoterdama#

piektdiena, 2009. gada 4. septembris

nebūšu mājās.

Rīt no rīta pirmo reizi braukšu ar vilcienu līdz pilsētiņai Breda, kas atrodas Nīderlandei dienvidos. Palikšos tur pa nakti pie paziņas un nākamajā dienā dosimies uz Roterdamu. Nebrīnieties, ja neparādās neviens ieraksts pa šo laiku. Svētdien gan jau ka saņemšos kaut ko uzrakstīt! :)

bildes.

Redzamas šeit:

http://picasaweb.google.com/Alise.Lake/EsotHarlema#

Spied tik virsū uz pasvītroto saiti! Jap, mamma, iepriekšējai rindiņai viens klikšķis virsū! ;)

hmm.. šķiet man būs arī jāstrādā.. :D

Šodien beidzot runājos arī ar aptiekas īpašnieku Pīteru Palu. Jautrs vīrietis, bet šķiet biku haotisks.
Uzzinu, ka
- man aptieka arī kaut ko maksās, bet attiecīgi nebūs nekāds la-fa, jo pēc 2ām nedēļām man ir jānodod atskaite par to ko esmu darījusi pa šo laiku.
- ka man jānēsā līdzi vienmēr pase, jo var uzrasties pārbaude no valsts institūcijām un pārbaudīt visus darbiniekus utt. Arī publiskajā transportā var pārbaudīt pasažierus. :) Tagad nēsāšu līdzi pasi visu laiku.

Uz šīm divām nedēļām man tiek uzdots darboties loģistikas lauciņā. Piepildīt robotu ar zālēm, skenēt receptes arhīvā utt. Pamēģināju arī pašķirot medikamentus. Cilvēki uz aptieku var atnest visas zāles, kurām notecējis termiņš vai arī kuras vairs netiek lietotas utt. Ja nemaldos katru nedēļu sanāk 3 lieli bunduļi, kuri tālāk tiek nosūtīti sadedzināšai. Ļoti dārgs prieciņš, bet obligāts no ES puses. Latvijai tas arī draud. Viņš man iesaka būt gudrai un jau tagad sākt darboties šai lauciņā. :D
Pabrīnojos cik daudz medikamentu tur bija. Lielākajai daļai no tiem, termiņš bija ok..

Pēcpusdienā pie Pītera Pala ieradās pārstāve no lieltirgotavas un viņi uzaicināja mani līdzi pievienoties pusdienās. Par cik jau biju paēdusi, padzēru tikai tēju, kuru man laipni izmaksāja. Šī sieviete ierodas katru mēnesi, lai kopīgi pārspriestu biznesa lietas - par pasūtīšanas efektivitāti utt.
Viņu ofiss/noliktavas atrodas Groningenā un esmu mīļi gaidīta ciemos. Noteikti braukšu! Droši vien kopā ar Jeunessu un pie reizes apskatīšu arī šo ziemeļu studentu pilsētu.

Tālāk biku sagruzījos, jo nebija īsti ko darīt. Par cik arī šeit cilvēkiem ir atvaļinājumi, tad visi strādājošie ir samērā aizņemti un nav īpaši pieejami maniem jautājumiem utt. Bet gan jau ka vēlāk būs ok. Pēc vienas nedēļas no atvaļinājuma atgriezīsies sieviete, ar kuru sarakstījos pa meilu un kura mani pārņems savā uzraudzībā. Tad arī viss noskaidrosies vairāk. Cerams.. :D

Bet tagad viena bilde, kurā jāsamana kas diktam jauks. Neilgi pirms savas izbraukšanas, aizsūtīju Mariekei (sievietei, par kuru tikko rakstīju) savu foto ar domu, lai ierauga mani vizuāli. Un tagad ierodoties aptiekā.. atpūtas telpā ko es redzu..? :D

Skatieties uz to balto tāfeli.. Nu labi, reku pietuvināts ir:


Es smējos! Es smējos un bija tiiik jauka sajūta. Viņi mani gaidīja un es jutos/joprojām jūtos gaidīta. Jauki, vai ne? :)

ceturtdiena, 2009. gada 3. septembris

Pirmā diena aptiekā.

Bij grūti piecelties. Ļoti grūti. :D

Biku pāri 8iem ar Yodit dodamies 8 min pastaigā līdz vilciena stacijai. Tur mani sagaida un stafeti manis pavadīšanā pārņem Jeunessa - meitene, kurai esmu parādā vislielāko pateicību. Tieši viņa man sarunāja prakses vietu aptiekā tik jaukā pilsētā pie tik jaukiem cilvēkiem. :) Pateicībā par to viņa saņem no manis Laimas konfekšu tarbu. :D

Jauka meitene, kas daudz smejas un ir jautra. Visu laiku runājam par visu ko. Par to, kādu braukšanas karti man pirkt utt. :)

Beidzot nonākam aptiekā, kas ir pilsētas otrā galā. Jauka. Mājīga. Balts ar zaļu. Cilvēki smaidīgi, bet žēl, ka ne visi runā angļu valodā - bet toties smaida un ar to jau ir gana. Man tiek izrādīta aptieka, kas ir ļoti plaša. Pašā vidū centrālaijai telpai stāv Robots. :D Nē, nē - bez galvas un citām dīvainām lietām. Liels skapis ar daudz mazām ejiņām, kas ir pilnas ar populārākajām zāļu paciņām. Tas būs viens no maniem galvenajiem darba pienākumiem - pabarot to. :D

Aptieka veras vaļā 9os un aizveras 18os. 10os ir 15 min kafijas/tējas pārtraukums. Ir atsevišķa ēdamtelpa, kur pa vidu garš galds un tad nu čilo tur! :) Bet. Ir galda vidū neliels taimeris, ar kuru tad uzņem tās 15 min, lai pārāk ilgi nesanāk aizsēdēties. :D Ceru, ka uz mani tas neattieksies.

Pusdienas pārtraukumam atvēlētas 30 min.

Lietas, kas man ir jaunums aptiekā, bet tikai īsos vārdos..
- Tikai elektroniskās receptes.
- Numuriņi kā bankā.
- Laba aptiekas prakse - vesela grāmata ar padomiem, kā vislabāk nodrošināt pacientu konsultēšanu. Diemžēl flāmu valodā. :D
- Visu apkalpošanu nodrošina farmaceiti asistenti, kamēr farmaceiti nodarbojas ar aptiekas vadīšanu/menedžmentu.
Un gan jau ka vēl kaut kas. :D Steidzīgi tas viss jāsāk pierakstīt, lai atskaites nav jāraksta pēdējās dienās! :D

Ap pusdienlaiku aizstaigājām līdz tuvējam iepirkšanās centram, kas salīdzinot ar Latvijas, ir ļoti maziņš un vienīgais Hārlemā. Netālu no manām mājām ir galvenā iepirkšanās iela, kur ir pa pilnam veikaliņu. Tos vēl nav sanācis iečekot, bet gan jau.. He he..

Atgriežoties centrā, šķīros no Jeunessas un devos savu māju virzienā. Nu.. un biku apmaldījos. Pablandījos pa savu kvartālu, iečekoju pamatīgi savu jauniegūto karti un pēc kādām 45 min beidzot atradu savu Kloosterstraat. :D

Šodien laiks ir vnk briesmīgs. Vējš gāž gar kājām. Plus vēl pievienojas lietus un tad ir vispār čau! :D Mans mazais lietussargs brīnumainā kārtā vēl ir dzīvs. Tagad vakarā uzspīdēja saulīte un ir feini. :)

Rīt atkal došos uz aptieku. Šoreiz viena pati un gan jau ka izdosies! Nedēļas nogalei plāni vēl top un gan jau ka Hārlema un varbūt jau Roterdama tiks vairāk iečekota. :)

Uzrakstīšu kaut kad atkal. :)

Pa pa!

Pirmā diena. 2. septembris.

Apkrāvusies. Ambivalentas sajūtas. Atvadas. Tik uz priekšu. Kur tu tagad dodies, pie velna?!! :D

Stop. "Novelciet kurpes!" (pīkst tas metāla detektors, kaut gan jostu iepriekš jau novilku.) Bez kurpēm arī pīkst. Tieku aptaustīta sīki jo sīki. Nop, nop - sieviete. ;) Tas, ka laptopa soma piebāzta pilna ar visko citu, netiek ievērots. Fū.. :D

Eh, cik forši bija atkal lidot! Pacelšanās brīdis ar visu savu spēku un nolaišanās ar piesardzību un balansēšanu gaisā. Mhmm.. patiešām nodomāju - palidosim vēl! Negribu laisties lejā! :D

Lidosta bija diktam liela. Viss saprotams, tik baigi tālu jāiet, lai saņemtu savu bagāžu un vispār tiktu ārā. :D

Pie bagāžas saņemšanas lentas beidzot ieraugu savu koferi ar spilgti Zilo!! lentīti. Blakus stāv divi latviešu vīrieši, kas nosaka - žēl, ka nav rozā lentīte. Pieeju klāt savam koferim un tiem nosaku, ka zilā arī ir makten forša! :p Pasmaida šie. :D

Beidzot tieku ārā sagaidīšanas zonā, kur mani sagaida labs paziņa Kristians. Ejam uz mašīnu ar kuru tālāk dodamies pie jūras. Nokļuvām pilsētā netālu no Hārlemas kaut kādā ostā. Daudz vēja un industriālisma. Uzņēmu savas pirmās bildes - ar kuģiem un kaiju. Vienu. :D

Dodamies atpakaļ uz Hārlemu un veiksmīgi atrodam manas jaunās mājas. Mani mīļi sagaida meitene vārdā Yodit un izrāda jauko dzīvokli. Istaba ir diktam jauka. Noteikti uzņemšu kādas bildes un ielikšu kaut kur netā. Jaukā meiča mani pabaro un dodamies nelielā izbraucienā ar mašīnu pa pilsētu. (Jap, jap - visu laiku mašīnā..) :D

Lietas, ko esmu ievērojusi esam savādāk kā Latvijā..
Mazas mājas. Jaukas mājas. Bez aizkariem. :D Aha, ej garām un bez maz vai pasveicini pie galda sēdošo un vakariņas baudošo ģimenīti. :D Visiem jau zināms - Daudz riteņu. ļoti daudz. :D Un tādi rihtīg antīkie - diktam feini. Uzzinu, ka riteņbraucējs ir iecelts Dieva vietā. Nedod dievs uzbrauksi viņam virsū!! Vieta cietumā uz mūžu garantēta. :D

Nedaudz iepērkos brokastīm. Veikali strādā līdz 8iem. Citi pat veras ciet ātrāk. :) Nejauki, nejauki. Bet saprotami. Ar savu VISA karti nenorēķināties tur. Tikai in cash. Bet ir ok.

Gulēt ieeju emm.. 1os? Pēc Latvijas laika 20s. :D
Ceļos jau 7os. Aiiijjj...